Hydrema's historia

- Ett danskt industriäventyr

En Entreprenör - Kjeld Werner Jensen

Här var en man som vid unga år hade förvärvat omfattande teknisk kunskap och omfattande teknisk förmåga samt kunskaper i ekonomi och vad gäller hydraulik var han en pionjär.
Kjeld Werner Jensen (1930-) kom från ett relativt enkelt ursprung. Hans far var ansvarig för att sköta ett antal fattighus och han var inte imponerad av det faktum att hans son Kjeld tycktes ha en naturlig fallenhet för samhällets udda karaktärer. Unge Kjeld hade emellertid ett bredare spektrum av talanger, han var även fascinerad av allt mekaniskt och började som lärling till bilmekaniker. Han var både ivrig att lära och arbetade hårt. Han tog en korrespondenskurs och studerade till ingenjör på kvällarna. I Odense fortsatte han sina studier och för att få det hela att gå ihop tog han ett jobb som nattportier på ett av stadens hotell.

Efter sin mekanikingenjörsexamen anställdes han i ett av Nordjyllands största företag. Under denna tid förvärvade han den kunskap som senare skulle vara till sådan nytta för honom inom hydraulikområdet som på den tiden fortfarande befann sig i sin linda. 

Senare flyttade han till en mindre fabrik i vilken han tog över ledningen. Detta resulterade i att företaget snabbt utvecklades och med all sannolikhet övertygade detta Kjeld Werner Jensen om att han skulle starta sitt eget företag, vilket han gjorde den 1 juni 1959.

Utvecklingen accelererade och det stod snart klart att både byggnadsindustrin och jordbrukssektorn hade behov av Hydremas maskiner, vilka hade skaffat sig ett rykte för både kvalitet och innovation.

Kjeld Werner Jensen är en företagsam man, som, med hjälp av team av mycket kompetenta anställda har utvecklat ett företag som under sin relativt korta 50-åriga historia har förgrenat sig i många riktningar och har lyckats med att skaffa sig ett utmärkt rykte. Han är ett äkta exempel på en entreprenör som med stort engagemang alltid har försökt hitta medarbetare som haft större kunskaper än han själv och som i sin tur har kunnat attrahera egna medarbetar.

Hydrauliken utvecklades i snabb takt

1950-talet var decenniet under vilket hydrauliken utvecklades snabbt. Eftersom tekniken som användes i Hydremas maskiner baserades på hydraulik, bildades företagsnamnet Hydrema från en förkortning av det danska uttrycket "HYDRauliske Entrepenør MAskiner" (hydrauliska entreprenadmaskiner).

Denna grund etablerades sålunda för förverkligandet av företagets verksamhetsfilosofi:

- “Att utveckla, tillverka och sälja hydrauliska maskiner med hög kvalitet till ett rimligt pris".

TIdag är det fortfarande viktigt och nödvändigt för Hydrema att hålla kvar en oberoende produktutveckling och sin egen försäljningsorganisation..

Grundad i en liten verkstad

Hydrema bildades år 1959 i en liten verkstad i Aalborg med Kjeld Werner Jensen som partner i en ingenjörsfirma som var involverad i projektplaneringen av fjärrvärme och tillverkning av hydrauliska gräv- och lastmaskiner. Tre år senare avskiljdes produktionen av schaktmaskiner, avsedda för traditionell schaktning och gödselhantering, från resten av företaget och produktionen flyttade till nuvarande lokaler i Støvring. "Phantom" som var namnet på den första schaktningsenheten, monterad på både nya och begagnade traktorschassin, för att möta ett växande behov inom jordbrukssektorn av mekaniserad hantering av produkter som stallgödsel. I grunden ersatte maskinen den manuella skyffeln.

Expansion och den Andra Generationen

1962, när företaget flyttade från Aalborg till sina nuvarande lokaler i Støvring, ökade fabriksytan till 320 m2 och företaget hade 15 anställda. Precis 2 år senare, under rubriken "Teknisk saga i Støvring", rapporterade en lokaltidning hur företaget nu hade en golvyta på 900 m2 och 26 anställda.
Sedan den tiden har Hydrema ständigt expanderat och den nuvarande fabriksytan i Støvring upptar 25 000 m2. Idag är Hydrema Danmarks enda tillverkare av stora schaktmaskiner och -utrustning. Det familjeägda företaget har sedan år 2000 letts av grundarens andra generation, hans son Jan Werner Jensen.

Se kort ›

Find återförsäljare

Efter plats

Nyhetsbrev

Registrera dig

  • Få nyheterna först

    Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få inbjudningar till utställningar, filmvisningar och förhandsvisningar av våra nya maskiner.

icon-pin Hitta oss
icon-request Begäran
icon-contact Kontakt
Begära
en återuppringning
icon-arrow-down

Har du en fråga om våra maskiner och tjänster? Eller skulle du vilja bli kontaktad av din lokala återförsäljare? Fyll i formuläret.

Huvudnummer +46 47 070 52 80

sverige@hydrema.com Hjalmar Petris Väg 44
SE-352 46 Växjö

Göteborg 
Lars Wenneberg (Säljare)
+46 70 620 92 46
lwe@hydrema.com

Staffanstorp
Henrik Sörensson (Säljare)
+46 70 598 89 06
hso@hydrema.com

Tumba
(Säljare)
+46 70 327 54 88
sverige@hydrema.com

Växjö
 Per Eriksson (Försäljningschef)
+46 70 928 82 95
per@hydrema.com