Jobbet som grävmaskinist

27. november 2018

Grävlastaren är kanske byggplatsens mest allsidiga maskin. Här kan du läsa mycket mer om hur det är att köra en maskin med så många möjligheter.

I 30 år har 53-årige Palle Hansen, som är anställd på Gorm Hansen og Søn A/S i Roskilde, kört grävlastare. Så han är verkligen en man som vet vad han pratar om.
 
Palle njuter av att köra den stora maskinen och beskriver jobbet som mycket varierande. Han lägger särskild vikt på de möjligheter som grävlastarens gummihjul ger.

"Det kan vara mycket olika. Det kan vara sådant som vi gör här - alltså stenläggning och markförberedelse inför byggnadsarbete. Eftersom man är på gummihjul kan man komma runt snabbare och utföra många olika arbetsuppgifter hela tiden. Samtidigt kan man utföra större uppgifter. Det tar lite längre tid, men det går tack vare att maskinen är så allsidig", säger Palle, som för närvarande håller på att slutföra en markförberedelse i Trekroner.
 
Rent allmänt är intresset för maskiner stort, och det har det varit i många år.
 
"När jag var grabb tyckte jag det var spännande att vara ute och köra stora maskiner och flytta saker. Så fort jag fick möjlighet så sprang jag iväg för att köra. Med tiden blev han sedan anställd för att köra grävlastare", säger Palle och tänker tillbaka.
 
Det märks tydligt på Palle att han verkligen är engagerad när det pratas maskiner. Han har också kört lite grävmaskin som avlösare och kört en del lantbruksmaskiner. Jag har dock alltid föredragit grävlastaren.
 
Enligt Palle är det just allsidigheten som gör grävlastaren så speciell. Med så många möjligheter följer naturligtvis också mycket jobb, och det tar Palle med ett stort leende.

"Du kan få fem uppdrag på morgonen som du ska lösa. Det kräver att du kan hantera det, men jag gillar att hela tiden köra runt och ha mycket att göra, och det har jag med den här", säger Palle och pekar på grävmaskinen.
 
En grävlastare är verkligen en komplex maskin. Därför kräver det också en del av föraren för att utnyttja maskinens stora potential.
 
"Eftersom den är så mångsidig så måste du kunna se möjligheterna med att ha både en frontlastare och en grävarm. Du måste också kunna se möjligheterna och vad du kan göra med t.ex. pallgafflar och liknande. Så du måste kunna utnyttja maskinen, annars är den för dyr att ha", förklarar grävmaskinisten som också säger att säkerheten är mycket viktig när man kör en så stor maskin.
 
Tidigare i år fick Gorm Hansen og Søn A/S en helt ny grävlastare. Det är Hydremas 906F-modell. Palle har kört in sig på den nya maskinen och kan lista en lång rad fördelar och möjligheter med den. Förutom alla de möjligheter som själva maskinen ger, så har den även 3D-styrning, vilket gör arbetet extremt exakt.

"Det är för hyvling, när vi gör finhyvling för beläggning, asfalt, stenläggning och liknande. Hyveln sätter vi på istället för frontlastaren, och den kan vi köra och dra av med. Den har 3D-styrning och jag tycker att den gör ett otroligt precist arbete", säger Palle om maskinstyrningen.
 
Palle berättar också att maskinstyrningen kan sättas på frontlastaren, vilket t.ex. kan användas för att göra grovjobbet innan du gör en finhyvling med hyveln. Dessutom är det möjligt att lägga in ett helt projekt digitalt, så att man kan orientera sig. Det är verkligen ett verktyg som ökar grävlastarens redan höga potential.
 
I framtiden hoppas Palle att fler ungdomar kommer att sätta sig i grävlastarens förarhytt. Därför tycker Palle att man ska ge nästa generation chansen, även om han vet att det kan vara en stor investering om möjligheterna inte utnyttjas.

"Mästarna måste ge ungdomarna en chans, men jag kan förstå att det kan vara svårt. Det är mycket pengar att investera, om du inte har en förare som ser möjligheterna med maskinen. Så det är svårt för ungdomarna att få komma in och sätta sig i en grävlastare", säger Palle.
 
Det är åtminstone uppenbart att en grävlastare kan lösa många arbetsuppgifter, och Palle om någon är den som kan utföra alla dessa uppgifter.

Länk till denna artikel på Gorm Hansens webbplats: Klicka her !

Läs mer om Hydremas 900F-serie: Klicka her !

 

Vis kort ›

Find forhandler

Ud fra placering

icon-pin Hitta oss
icon-request Begäran
icon-contact Kontakt
Begära
en återuppringning
icon-arrow-down

Har du en fråga om våra maskiner och tjänster? Eller skulle du vilja bli kontaktad av din lokala återförsäljare? Fyll i formuläret.

Huvudnummer +46 47 070 52 80

sverige@hydrema.com Hjalmar Petris Väg 44
SE-352 46 Växjö

Göteborg 
Lars Wenneberg (Säljare)
+46 70 620 92 46
lwe@hydrema.com

Staffanstorp
Henrik Sörensson (Säljare)
+46 70 598 89 06
hso@hydrema.com

Tumba
Johan Braun (Säljare)
+46 70 327 54 88
jbr@hydrema.com

Växjö
 Per Eriksson (Försäljningschef)
+46 70 928 82 95
per@hydrema.com