Hydrema fulländar dess maskinsortiment med den nya hjulgrävmaskinen MX17.

18. augusti 2020

Hastigheten i MX16 kombinerat med lyftkraften i MX18 har resulterat i marknadens mest kompakta 17-tons maskin: Hydrema MX17 – Alla hjulgrävmaskiner i MX-serien har uppdaterade hytter.

De skyhöga förväntningarna som den danska tillverkaren av entreprenadmaskiner hade för MX-serien före lanseringen i samband med den enorma Bauma-mässan i München 2013 har nu gått i uppfyllelse – och det med besked. MX-serien, med hjulgrävmaskinerna MX14, MX16 och MX18, är äntligen komplett i och med lanseringen av den nya MX17,  som kombinerar hastigheten i MX16 med styrkan och lyftkapaciteten i MX18.

”Vi har integrerat alla de bästa egenskaperna från MX16 och MX18 i den nya MX17. Med dess hastighet och flexibilitet, är den nya supermaskinen, i likhet med MX16, konstruerad för användning inom städer, men med större lyftkapacitet och bättre stabilitet än flera andra maskiner i samma klass”, säger Thorkil K. Iversen, chef för Hydremas forsknings-och utvecklingsavdelning.

Den nya kompakta hjulgrävaren Hydrema MX17 är med sin styrka och hastighet perfekt för stadsmiljöer.

Med andra ord – MX-serien har allt. MX-serien, med dess tre föregående maskiner, har erbjudit marknaden allt det som Hydrema avsåg i designfasen. Nämligen stabila, effektiva och starka grävmaskiner som är mer kompakta än liknande maskiner från andra tillverkare. Vi ser nu att det finns utrymme för och ett behov av en Hydrema-grävmaskin som kombinerar styrkan i tyngre maskiner med hastigheten i den kompakta stadsmaskinen.

Dragkraft och stabilitet
”Med samma drivlina som MX18, har MX17 en dragkraft på 111 kN och en 20 procent större utbrytningskraft än MX16. Det gör MX17 till en stabil och kraftfull maskin som samtidigt är kompakt och smidig”, säger Thorkil K. Iversen.

Att MX17 är lite tyngre än MX16 ger den hela 18 procent bättre stabilitet sex meter i sidled. Hydrema MX17 har en lyftkapacitet på 7 200 kg över schaktbladet vid sex meters räckvidd. Det innebär en 11 procent ökning jämfört med MX16 och upp till imponerande 30 procent jämfört med flera andra kompakta grävmaskiner.

 A Ett 50 meter långt och 5,5 ton tungt fjärrvärmerör är inget problem, när man har stor lyftkapacitet. MX17 kan lyfta upp till 7.200 kg med en räckvidd av sex meter.

”Det är inte för inte som Hydrema är revolutionerande inom utvecklingen av kompakta maskiner. Vi har lyckats klockrent med att skapat flera kompakta maskiner med unika lyftkrafter – från MX14 och MX16 för mer allmänna arbeten till MX17 och MX18 med större lyftkapacitet – för att passa alla användare”, säger chefen för forskning och utveckling.

Marknadens mest kompakta
”I Augusti lanserar vi en helt ny, innovativ maskinenhet, MX17, som är lika smidig och snabb som MX16 och lika robust, stark och stabil som MX18, men mycket mindre. Den är världens mest kompakta 17-tons maskin, och har en unik infällbar grävarm för att uppnå marknadens minsta vändcirkel”, säger Thorkil K. Iversen.

Danmarks enda tillverkare av stora entreprenadmaskiner har inte bara lanserat en splitterny MX-modell, utan även spenderat den senaste tiden med att uppdatera förarhytten i MX-serien.

Föraren har en oöverträffad sikt från den uppdaterade hytten, där Hydrema har skapat en ny vindrutekonstruktion. 2021-hyttens inredning är ljusgrå.

Hydrema använder samma hytt i alla MX-modeller och de två omåttligt populära rälsmaskinerna: MX16 Rail och MX 20 Rail. Den nya 2021-hytten har en helt ny dörrdesign och en öppningsbar frontvindruta. Dessutom är det möjligt att avlägsna den nedre frontrutepanelen för att erhålla optimal sikt och kunna kommunicera med andra personer i utgrävningsområdet.

Den nedre vindrutan i den nya Hydrema MX17 kan tas bort, vilket möjliggör obehindrad kommunikation med personer i grävområdet. Det bidrar till att både öka säkerheten och underlätta arbetet.

”Vi har också implementerat en helt ny armstödsdesign, där operatören kan välja mellan fyra individuellt justerbara alternativ för respektive armstöd. Vi prioriterar ergonomi högt och strävar efter att den enskilda operatören ska kunna justera sin sittställning på ett optimalt sätt. Det är viktigt eftersom maskinoperatörer ofta spenderar hela arbetsdagen i förarsätet. Det är också möjligt att välja ett luftfjädrat säte med ventilation och automatisk viktjustering”, enligt Thorkil K. Iversen, chef för forsknings och utvecklingsavdelningen.

Armstöden har fyra alternativ för individuell inställning, så att föraren lätt kan ställa in en optimal arbetsställning.

Utöver väsentligheterna för att säkerställa maximal säkerhet och bekvämlighet, har vi gett 2021-hytterna en ny och fräsch gråmålad interiör.

”Det är möjligt att beställa MX-grävmaskinerna i specialfärger. Allting målas på komponentnivå. Dessutom är alla optioner för MX-serien tillgängliga för både den nya MX17 och nyare versioner av de övriga modellerna av MX-grävmaskiner”, säger Thorkil K. Iversen.

icon-pin Hitta oss
icon-request Begäran
icon-contact Kontakt
Begära
en återuppringning
icon-arrow-down

Har du en fråga om våra maskiner och tjänster? Eller skulle du vilja bli kontaktad av din lokala återförsäljare? Fyll i formuläret.

Huvudnummer +46 47 070 52 80

sverige@hydrema.com Hjalmar Petris Väg 44
SE-352 46 Växjö

Göteborg 
Lars Wenneberg (Säljare)
+46 70 620 92 46
lwe@hydrema.com

Staffanstorp
Henrik Sörensson (Säljare)
+46 70 598 89 06
hso@hydrema.com

Tumba
Johan Braun (Säljare)
+46 70 327 54 88
jbr@hydrema.com

Växjö
 Per Eriksson (Försäljningschef)
+46 70 928 82 95
per@hydrema.com