Ännu mer kraft i Hydremas uppgraderade hjulgrävare

23. februari 2021

Kraftigare motor med 15 procent ökat vridmoment och en lång rad nyheter för de nya MX-hjulgrävarna.

Tillverkarna av entreprenadmaskiner är i full gång med att byta från steg IV- till steg V-motorer för att kunna uppfylla de senaste miljökraven för låga utsläpp. Danska Hydrema nöjer sig inte med att endast optimera miljöaspekterna. Fabriken tar tillfället att göra en grundlig uppgradering av hela hjulgrävarserien, som inte bara får fler hästkrafter och ökat vridmoment utan även den nya, avancerade Hydrema Telematics som standard.

Hydremas hjulgrävare i MX-serien är kända som effektiva och kompakta stadsmaskiner. Med en maximal hastighet på 35 km/h kan de snabbt förflyttas mellan byggarbetsplatser, även i livliga stadsområden med minimalt utrymme.

Stort kraftöverskott i nya MX G-serie
Uppgraderingen gäller hela MX-hjulgrävarserien, som består av modellerna MX14, 16, 17 och 18, som sträcker sig från 14 till 19 ton. Samt de två specialmaskinerna med rälshjul för användning på järnvägsspår, MX16 Rail och MX20 Rail. Maskinerna är utrustade med den senaste Cummins Stage V-motorn med 175 hk, som helt och fullt uppfyller de senaste utsläppskraven. Avgaserna behandlas i två katalysatorer och partikelfilter i en kompakt enhet.

De nya motorerna har ett maximalt vridmoment på hela 780 Nm. Det är 15 procent mer än föregående generation. ”Således har vi 780Nm tillgängliga vid 1 500 rpm, så att nästan alla arbetsuppgifter kan utföras med minsta möjliga bränsleförbrukning och lägsta möjliga ljudnivå. Hjulgrävare är kända för att använda många olika arbetsredskap. Därför är hög motoreffekt och branschens högsta hydrauliska effekt på upp till 407 l/min avgörande. Det stora kraftöverskottet gör det möjligt för Hydremas hjulgrävare att utföra även krävande arbetsfunktioner vid låga varvtal. Detta ger dem en speciell position bland de kompakta hjulgrävarna", säger Hydremas utvecklingschef Thorkil K. Iversen.

MX-hjulgrävare kan hantera ett brett utbud av olika arbetsredskap som kräver hög motor- och hydraulikprestanda. Hydrema-maskinerna toppar branschen med 175 hk och 780 Nm samt en hydraulisk effekt på upp till 407 liter per minut. Det säkerställer gott kraftöverskott för att kunna hålla låga varvtal även för krävande jobb.

Ny drivmotor och farthållare
MX-hjulgrävarserie är inte minst populär som kompakta stadsmaskiner som kör effektivt mellan olika arbetsplatser. Transporthastigheten är upp till 35 km/h, där den ökade motoreffekten kommer till sin rätt vid körning på vägar och i kuperad terräng. 
Hydrema har introducerat en elektroniskt reglerad drivmotor med en automatisk retarder. Tillsammans med ny, uppdaterad effektreglering och farthållare säkerställer den optimal prestanda och komfort under körning.

Hydraulik med optimerad svängfunktion
Hydremas hjulgrävare har länge haft en separat hydrostatisk krets för sväng-funktionen med en separat hydraulpump. Detta gör det möjligt att regenerera svängbromsenergin och gör att sväng-funktionen är helt oberoende av andra grävfunktioner. 
"Det säkerställer högre effektivitet, bättre bränsleekonomi och smidiga följsamma rörelser när man använder flera funktioner samtidigt", säger Thorkil K. Iversen. 
Hydremas ingenjörer har vidareutvecklat sväng-funktionen för bekvämare och smidigare körning. Vinkelsensorer på hytten och en ny programvara anpassar ständigt systemets hydraulik och bromsfunktion till alla belastningar. 
”Vi har förfinat svängbromsen för att säkerställa bättre start av svängrörelsen i sluttningar. Vi har valt att kalla den steglösa övergången från automatisk svängbroms till aktiv svängning av överbyggnaden ”Soft-Start”, säger Thorkil K. Iversen.

Maskinens exteriördesign har uppdaterats med en ny, fräsch kombination av svarta och gula färger. MX G-serien kan naturligtvis även beställas i kundens egna färger från fabriken. Det är ett alternativ som fler och fler kunder använder.

Omfattande standardutrustning
För de nya G-modellerna är ett omfattande utrustningsprogram standard. Detta inkluderar den automatiska huvudströmbrytaren, instegslampor som gör in- och urstigning i hytten säkrare, två extra hydrauliska kretsar för redskap och 4st LED-arbetsbelysningar på hytten med Hydremas välkända belysningsdesign. 
Den uppdaterade hytten som Hydrema lanserade förra året fortsätter i G-serien. Hytten har bland annat multi-justerbara armstöd och dubbla USB-kontakter för laddning.
Som standard har G-modellerna även utökade inställningsalternativ i det integrerade tiltrotator-systemet och för redskapens arbetshydraulik.

Hydrema Telematics som standard
En extra nyhet är att den nyutvecklade Hydrema Telematics ingår som standard i den nya MX G-serien. Det avancerade Telematics-systemet samlar kontinuerligt in data om maskinens motor, transmission, hydraulik och andra viktiga delar. 
Informationen om bland annat temperaturer, oljetryck, bränsleförbrukning och aktuell bränslenivå samlas in och visas i webbportalen eller på operatörens telefon. Systemet samlar även in eventuella felkoder för att säkerställa att service och reparationer kan utföras så exakt och effektivt som möjligt.
”Maskinens programvara kan även fjärruppdateras via GSM-nätverket, vilket sparar in på behovet av ett fysiskt besök av Hydremas servicepersonal. Alla dessa funktioner är till för att garantera maskinägaren kortast möjliga driftstoppstid och mest effektiva drift. Naturligtvis har vi mycket höga förväntningar på det helt nya Telematics-systemet, säger Thorkil K. Iversen.

Den uppdaterade hytten med bl.a. det multi-justerbara armstödet, som lanserades i fjol, används även för den nya G-serien. Med en ny arbetsbelysningsdesign kan arbetet enkelt fortsätta även efter solnedgången. Fyra effektiva LED arbetsbelysning i Hydremas ljusdesign och instegsbelysning är nu standard för MX-hytten, där ett av många alternativ även möjliggör inte mindre än 7 extra LED arbetslampor.

Stort urval av tilbehör
Förutom den omfattande standardutrustningen erbjuder Hydrema även ett brett utbud av olika tillbehör för de nya maskinerna i G-serien. Bland dem finns 7st extra LED-arbetsbelysningar och intelligent centralsmörjning som justerar smörjmängden efter arbetsförhållandena. 
En 360-graders kamera kan väljas till för att öka säkerheten runt maskinen. Det ger föraren en bättre överblick och synlighet runt maskinen vilket inte minst är ett viktigt säkerhetselement när man arbetar i trånga utrymmen och i områden med stor aktivitet, såsom i stadskärnor.
”Vi vet att många kör med en vagn efter hjulgrävaren. Därför kan vi även installera ett tvåkretssystem för vagn-bromsen som tillval, säger Thorkild K. Iversen.

icon-pin Hitta oss
icon-request Begäran
icon-contact Kontakt
Begära
en återuppringning
icon-arrow-down

Har du en fråga om våra maskiner och tjänster? Eller skulle du vilja bli kontaktad av din lokala återförsäljare? Fyll i formuläret.

Huvudnummer +46 47 070 52 80

sverige@hydrema.com Hjalmar Petris Väg 44
SE-352 46 Växjö

Göteborg 
Lars Wenneberg (Säljare)
+46 70 620 92 46
lwe@hydrema.com

Staffanstorp
Henrik Sörensson (Säljare)
+46 70 598 89 06
hso@hydrema.com

Tumba
Johan Braun (Säljare)
+46 70 327 54 88
jbr@hydrema.com

Växjö
 Per Eriksson (Försäljningschef)
+46 70 928 82 95
per@hydrema.com