Hydrema logo
Hem  |  Välj språk  |  Kontakt
 
   
 
Gravemaskiner
Grave Læssemaskiner
Dumpere
Forsvar / Miljø
Brugte maskiner
 
 
Du är här: Hem Företag Historia
 

 

Historia


Hydrema blev grundlagd år 1959 i en liten verkstadslokal på 120 m² i Aalborg med Kjeld Werner Jensen som partner i en ingenjörsfirma, som sysslade med fjärrvärmeprojektering och framställning av hydrauliska gräv- och lastmaskiner. 3 år senare urskiljs produktionen av hydrauliska entreprenadmaskiner avsedda för traditionell grävning och hantering av naturgödsel och samtidigt flyttade man till de nuvarande och större lokalerna i Støvring. ”Fantomet”, som det första grävaggregatet hette, blev monterad på såväl nya som begagnade traktorchassin och täckte ett växande behov i lantbrukssektorn för maskinell hantering av bland annat stallgödsel. Produkten avlöste i princip skyffeln.

 

1950 talet var det årtiondet då hydrauliken blev utvecklad och då tekniken just handlade om hydraulik, blev företagsnamnet Hydrema bildad av: HYDRauliska Entreprenad MAskiner.
Därmed var grunden lagd till realisering av idégrundlaget; ”att utveckla, tillverka och sälja hydrauliska maskiner av hög kvalitet och till ett rimligt pris”. För Hydrema är det ännu i dag viktigt och nödvändigt att driva en självständig produktutveckling och egen försäljningsorganisation.

 

År 1962 då företaget flyttade från Aalborg till dess nuvarande placering i Støvring har fabriksarealen vuxit till 320 m2 och hade 15 anställda. Redan två år senare kan ett lokalt dagblad under rubriken ”Teknisk äventyr i Støvring” berätta att man nu hade 900 m2 fabrikshall och 26 anställda. Härefter utvidgar Hydrema löpande till de nuvarande 25 000 m2 i Støvring. Hydrema är i dag Danmarks enda tillverkare av större entreprenadmaskiner.
 

Familjeföretaget drivs sedan 2000 i andra generationen av son Jan Werner Jensen.
Maskinerna


Hydremas produktutveckling börjar år 1959 med ”Fantomet” som lanserades som en ”fullhydraulisk stallgödsellastare”. Fantomet utmärkte sig genom at ha ett arbetsområde på 315o, dubbelverkande cylindrar och snabbyte av redskapen. I början byggdes på begagnade lantbrukstraktorer (kundernas egna) intill man år 1964 började bygga på den dansktillverkade traktorn Bukh. Avlösaren till Fantomet blev C-modellen som var en kombinationsmaskin monterad med både lastare och grävare. Som något nytt kunde grävaggregatet hängas upp i två konsoler allt efter arbetets art – ”tophängd” för lastning av stallgödsel och ”bottenhängd” för grävning.


År 1968 upphörde produktionen av Bukh och Hydrema var tvungen att hitta ett alternativ. Valet föll på Volvo som de nästkommande 12 åren skapade bas för de flesta Hydrema-modeller. Problemet med skiftande traktormodeller illustreras kanske bäst med R12, som på 3 år producerades på två Bukh-modeller och därnäst på Volvo 600.


Med V7-grävaren kommer år 1970 en nyskapelse, då man med Volvo 621 (Volvo 650) får möjlighet att tillverka traktorgrävare med converter. Marknadsutvecklingen har gått bort från den traditionella traktorbaserade dikesgrävare i riktning mot mera vikt på frontlastarens egenskaper.


År 1975 introducerar man det senare så kända sidoförskjutningsprincipen på grävaren, som möjliggjorde 280o arbetsområde och själva sidoförskjutningen som en integrerad arbetsfunktion.


För att lösa problemen med beroende av de skiftande traktormodeller introducerades år 1980 Hydremas första midjestyrda gräv-/lastmaskin som på många områden bröt mot all vanetänkande. Inte nog med att den var midjestyrd – den pendlade också över midjan. Detta gjorde det möjligt, att ha 2 styva axlar vilket ger suveräna terrängegenskaper. På många områden var modell 805/807 ljusår före konkurrenterna och sedan 1980 har Hydrema utvecklat och tillverkat sina midjestyrda maskiner på eget chassi – ett val som har säkrat företagets framgång fram tills nu.


Att 800-serien var före sin tid skall ses i ljuset av att det engelska försvaret i mitten av åttiotalet köpte inte mindre än 350 st. av modell 806 – något av en bedrift!


År 1996 ingås ett samarbete med det danska försvaret om utveckling och produktion av 12 st. minröjare. I dag är mer än 50 minröjare i tjänst runt om i världen till gagn för lokalbefolkningen.


Följaktligen köper man år 1996 en fabrik i Weimar (Tyskland) som med ett slag utvidgar produktpaletten till det dubbla bestående av grävmaskiner på hjul och band samt midjestyrda lastmaskiner.


Under jubileumsåret är det D-serien som tecknar profilen av ett företag som har vuxit från att vara en nordjyllands tillverkare till en internationell koncern.

 

 
DegnGrafisk.dk